Dat is de vraag aan mij die ik me stel: waarom geloof ik nu dan wel dat mijn huidige (slanke) lijf permanent is? En dat ik nu echt wel alle oude (te grote) kleding kan weggeven? Voorheen deed ik het nooit. Ik verloor een paar kilootjes, en soms wel eens meer dan een paar. En dan had ik kleding dat me duidelijk te groot was. En toch, toch gaf ik ze nooit weg, doneerde ik ze nooit aan een goed doel, en gooide ik ze al zeker niet zo maar weg. Nee, ik hing ze achter op in mijn kast, onbewust met de gedachte “voor later”…

De 64.000 dollar vraag

Dat is de vraag aan mij die ik me stel: waarom geloof ik nu dan wel dat mijn huidige (slanke) lijf permanent is? En dat ik nu echt wel alle oude (te grote) kleding kan weggeven? Voorheen deed ik het nooit. Ik verloor een paar kilootjes, en soms wel eens meer dan een paar. En dan had ik kleding dat me duidelijk te groot was. En toch, toch gaf ik ze nooit weg, doneerde ik ze nooit aan een goed doel, en gooide ik ze al zeker niet zo maar weg. Nee, ik hing ze achter op in mijn kast, onbewust met de gedachte “voor later”…

Later komt altijd vroeger dan je denkt

En ja, dat later kwam dan altijd veel vroeger dan ik verwachtte.. Voordat ik het wist, trok ik die broek weer uit de achterkant van mijn kast. Zat toch lekkerder dan die van een maatje kleiner.. zucht… Hoe kon dat toch? Hoe kon ik nou nooit in geloven dat -als ik een lager gewicht had bereikt door veel bewuster en gezonder te eten en te leven- ik dat lager gewicht zou behouden? Tja, weleens van ‘selffulfilling prophecy gehoord? Zo, daar ben ik me nu zo bewust van!

Waar hoor ik dan?

Door altijd maar te denken, ik zal later die grotere kleding weer nodig hebben, zorgde ik er onbewust voor dat ik dat ook inderdaad zou hebben. Ik leidde met mijn gedachte mijn lijf naar de maat toe, waar ik van vond (onbewust!) waar ik hoorde.

En nu dan?

En nu dan? Ja, nu dus niet! Ik ben achter twee dingen gekomen in het afgelopen jaar: 1 ik krijg wat ik voorspel, en 2: ik verdien een beter lijf! Iedereen kent het begrip ‘selffulfilling prophecy, of als je niet woordelijk kent, ken of voel je wel de betekenis erachter: alles wat je verwacht, komt uit. Omdat je daar dan zelf naar toe werkt, onbewust. Maar die tweede ontdekking was echt voor mij ook nieuw. Natuurlijk vind ik voor mezelf dat ik al het moois van de wereld verdien -rationeel gezien. Maar emotioneel? En daar zit ‘em nou net de clou: zelf heb je in je jeugd overtuigingen over jezelf gevormd, door gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, gesprekken die je hebt gehoord/gehad met mensen die invloed op je hebben, en zelfbeeld issues over jezelf gevormd die je nu het lijf geven die bij die overtuigingen hoort.

Waarom altijd weer maatje 46?

Voor mezelf was het dat ik vond dat ik elk taartje, elk snoepje, elke traktatie echt verdiend had. Scheen de zon: dat verdiende een taartje, glimlachte een vreemde me op straat toe: daar moest op getrakteerd worden, haalde ik een doel binnen (bijvoorbeeld 10 kilo’s afgevallen): nou dat was helemaal iets waar ik mezelf toestond om mezelf eens lekker voor te verwennen. Je begrijpt, ik greep elke gelegenheid aan om te vieren. Met lekker eten. En dat zorgde ervoor dat ik toch snel maatje 46 te pakken had (en daar ook altijd weer op terug kwam).

Waarom nu dan niet meer?

Het grote antwoord voor mij kwam met therapie. Jawel, good-old-fashioned therapie. Wie had dat gedacht: afvallen door therapie. Ik echt niet. Maar niks bleek minder waar: doordat ik via de therapie erachter kwam welke emoties en gedachten mijn eetpatroon voedde, kon ik eindelijk dat oude eetpatroon van me afwerpen. Heerlijk, wat een rust heeft me dat gegeven!

Wat was mijn reden nou?

Wat was nou mijn belemmerende overtuiging die me elke keer weer naar maatje 46 leidde? Ik had een oude overtuiging opgebouwd in mijn jeugd dat ik mezelf alleen speciaal kon laten voelen, als ik mezelf (met lekker eten) trakteerde. En speciaal voelen als bijvoorbeeld iemand iets aardigs voor me deed, of als ik aandacht kreeg van iemand waar ik naar opkeek, of als het gewoon een mooie dag was, lukte me niet zonder dat er iets lekkers bij werd gegeten door mij. Nu ik dit weet, heb ik deze oude overtuiging kunnen doorbreken, en kunnen vervangen door een veel betere nieuwe overtuiging: ik ben (net als iedereen!) gewoon speciaal. En ik heb helemaal geen lekker eten voor nodig om dat te weten.

En jij?

Wil jij weten wat jou belemmerd om het lijf te hebben wat je wilt? En wil jij ook zo duidelijk voelen dat als je die hebt, je dan ook al je oude en te grote kleding weg kan doen? Kom dan op de website checken wanneer ik de volgende workshop geef over hoe je dit ook voor jou kan bereiken:

PLEASE NOTE: Dit wordt begin januari 2020 aangekondigd

Kan ook 1 op 1

Of, als je niet zolang kan wachten of als je liever 1 op 1 met me wilt werken: boek een discovery call waarin we dit proces voor jou kunnen bespreken.

Boek hier jou discovery call>>