Help, ik zit vast in mijn baan!

Na jarenlang van heel goed functioneren waaruit meerdere mooie promoties zijn voortgevloeid, zit je nu op een plek waar je het eigenlijk niet meer zo naar je zin hebt. Waar je eerlijk gezegd ook niet op je best bent. Je vraagt je misschien af waar jouw zelfvertrouwen toch is gebleven. Herken je dit? Dan lijd je misschien wel aan The Peter Principle.

The Peter Principle is vernoemd naar de Canadees Laurence J. Peter. Hij bedacht deze theorie in 1969 om te verklaren waarom iemand ondanks, of beter gezegd dankzij, meerdere promoties uiteindelijk op een positie belandt waar diegene niet meer goed functioneert. Waarom?  Heel simpel, omdat je de promotie krijgt op basis van de prestaties in jouw vorige functie en niet omdat je over de specifieke vaardigheden beschikt die nodig zijn voor de nieuwe functie.

Bij iedere promotie worden andere vaardigheden van je gevraagd, denk aan managementvaardigheden of organisatievaardigheden. Het kan zijn dat je je daar in het begin nog best goed mee redt. Meestal omdat er na een eerste of tweede promotie nog grotendeels een beroep wordt gedaan op vaardigheden waar je wel over beschikt. Maar uiteindelijk na meerdere promoties kom je erachter dat je voornamelijk werk verricht dat je niet ligt. En daarmee begint het probleem. Voor zowel jou als voor de werkgever. Want jij presteert niet meer zoals je dat in jouw vorige functies wel deed. Je verliest het plezier in je werk en erger nog je verliest het zelfvertrouwen. Jouw werkgever daarentegen is niet alleen een goed functionerende kracht kwijt, maar heeft er ook een slecht presterende werknemer bij. Teruggaan naar de functie waarin je het wel heel goed deed, is vaak voor beide partijen geen optie. Solliciteren naar een andere functie intern is lastig, want je wordt nu beoordeeld op jouw huidige prestaties. Het gevolg: je zit vast.

Geen zorgen, je bent niet de eerste en zeker ook niet de laatste die dit meemaakt. Ik help je graag met het overwinnen van The Peter Principle met het coachingstraject Fun, Flow en Fulfilment. Samen zorgen wij ervoor dat jij vol vertrouwen de volgende stap zet in jouw carrière. 

Heeft je hier vragen over? Boek dan meteen een gratis Success Strategy Call met mij.

Je kan nog meer over me lezen op deze plek.

 

Photo by Drew Beamer on Unsplash